Na slovanskom hradisku v Bojnej pribudla ďalšia polozemnica

07.07.2013 Topoľčany

Bojná 7. júla (TASR) - Na slovanskom hradisku v Bojnej, na archeologickom nálezisku Valy, pribudla nová polozemnica. Archeológovia spolu s Obcou Bojná ju sprístupnili počas dnešných cyrilo-metodských slávností v obci s najstaršími kresťanskými pamiatkami na Slovensku. Prvú slovanskú polozemnicu postavili archeológovia na základoch pôvodného obydlia v minulom roku. Od dnešného dňa sprístupnená polozemnica je druhou replikou slovanského domu.

„Jej výstavbu sme zafinancovali z vlastných zdrojov, pretože sa nám nepodarilo získať žiadne granty,“ uviedol starosta Bojnej Jozef Stankovský. Podľa riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Mateja Ruttkaya sa realizáciou stavieb začala prvá etapa dlhodobého sprístupňovania celého pamiatkového areálu. Expozícia v prírode by sa mala v budúcnosti naďalej rozširovať.

Hradisko v Bojnej, ktoré vo svojej dobe patrilo k najväčším hradiskám v strednej Európe, patrí k mimoriadne významným lokalitám z predveľkomoravského i veľkomoravského obdobia. Preslávil ho predovšetkým nález vzácnych pozlátených plakiet, ktoré podľa odborníkov súvisia s kresťanskou misiou, zrejme z patriarchátu v severotalianskej Aquilei. Krátke texty na plaketách sú zároveň prvými dokladmi použitia písma u stredoeurópskych Slovanov.
 

Vyberte región